MUILKORF TABOE OP DE SCHOP

Samen met Hike was ik net begonnen aan een wandeling in een losloopgebied. Daar liep een prachtige Argentijnse dog. De forse reu paradeerde rustig tussen alle honden door. Ik raakte aan de praat met zijn baasje en hij vertelde mij dat hij de hond gered had ergens hoog uit een flatje op een balkon. De hond vertoonde probleemgedrag en kon niet goed met honden en mensen. Toch paradeerde hij nu zo rustig tussen de andere honden door. Hij vertelde dat hij de hond heel rustig aan zijn nieuwe leven heeft laten wennen door hem in alle situaties een muilkorf te laten dragen. Hij kon zo ontspannen en de hond kon geen schade aanrichten. Iedereen blij zou je zeggen! Niets bleek minder waar. Hij vertelde mij dat hij regelmatig door mensen aangesproken werd met kreten zoals: ‘Wat doet die hond hier als hij gevaarlijk is!‘ Of ‘weg met die hond!‘ Gelukkig heeft deze man zich hier zich niks van aangetrokken, met als resultaat dat hij nu veel plezier heeft met zijn hond.

Hondenwandeling_Groningen

‘Een hond met een muilkorf is niet een falende begeleider maar een verantwoordelijke!’

De muilkorf heeft helaas een slecht imago. Mensen zijn bang voor honden met een muilkorf. Hier begrijp ik niks van! Juist als je jouw hond een muilkorf om doet kan er niks gebeuren. De ‘magische korf’ kunnen we het noemen. 

Ik heb zelf laatst ook gebruik gemaakt van de muilkorf met mijn jonge reu Hike. Hij liet uitvalgedrag zien naar een jonge hond van 4 maanden. De muilkorf was de oplossing om de pup veilig te houden. Tegelijkertijd gaf het mij de mogelijkheid Hike te leren de pup te negeren of weg te lopen uit de situatie. Inmiddels kan het weer zonder en gaat het super.

Als iedereen die niet zeker is over het gedrag van zijn hond verantwoordelijkheid zou nemen, en de hond een muilkorf zou laten dragen, dan zou hondenland daar ontzettend bij gebaat zijn! Zeker als onervaren hondeneigenaar vind ik het een must als je twijfelt over zijn gedrag. Het positief aanleren van het dragen van een muilkorf is voor elke hondeneigenaar een aanrader. Denk alleen al aan een dierenarts bezoek terwijl je hond ergens pijn heeft. Een hond met een muilkorf is niet een falende begeleider maar een verantwoordelijke. Inmiddels krijgt iedereen die voorbij komt met een hond met muilkorf van mij een welgemeend applaus!